POGOSTA VPRAŠANJA

ZAKAJ IZBRATI HELITE MEHANSKIH AIRBAG SISTEM?

Glavne prednosti “100% mehanskega” sistema so:

 • zanesljivost sproženja
 • enostavnost uporabe (hitro vpenjanje in odpenjanje)
 • hitra montaža postavitve in prilagodljivost za vsa vozila (enkratna namestitev pritrdilnega traku na eno ali več motornih koles, za voznika in sopotnika)
 • popolnoma brez vzdrževanja, brezskrbna uporaba (brez polnjenja baterije)

Skladiščenje v dobrih pogojih in normalna uporaba vaše zračne blazine, vam bosta omogočila večletno uporabo le-te.

ZAKAJ IZBRATI HELITE ELEKTRONSKI AIRBAG SISTEM?

Glavne prednosti “elektronskega” sistema so:

 • zanesljivost sproženja
 • enostavnost uporabe (hitro vpenjanje in odpenjanje)
 • hitra montaža postavitve in prilagodljivost za vsa vozila (enkratna namestitev pritrdilnega traku na eno ali več motornih koles, za voznika in sopotnika)
 • popolnoma brez vzdrževanja, brezskrbna uporaba (brez polnjenja baterije)

Skladiščenje v dobrih pogojih in normalna uporaba vaše zračne blazine, vam bosta omogočila večletno uporabo le-te.

KATERE DELE TELESA ŠČITI HELITE AIRBAG?

Zračna blazina Helite (mehanska in elektronska) ščiti vitalne organe zgornjega dela telesa. Ščiti spodnji del glave, vrat, prsa, rebra, ključnico, pljuča, trebuh, trebušno slinavko, medenico in hrbtenico. Približno 40% nesreč motoristov s smrtnim izidom se je v Franciji leta 2011 zgodilo zaradi poškodb prsnega koša, zaščita sprednjega dela telesa je torej enako pomembna kot zaščita hrbta! Glava je zaščitena posredno, saj zračna blazina pogosto zakasni neposreden stik s tlemi, ob tem pa zagotovi odlično podporo čelade, naslanjajoč se na stranski in zadnji del zračne blazine. Več si lahko pogledate pod rubriko Tehnologija.

ALI JE ZRAČNA BLAZINA ZA VEČKRATNO UPORABO?

Da, v kolikor je zračna blazina v dobrem stanju (brez lukenj, raztrganin), jo lahko uporabite ponovno. Enostavno sami ponastavite sistem v samo nekaj minutah, brez da zračno blazino pošiljate nazaj na sedež podjetja Helite. Potrebno je le zamenjati CO2 preluknjano/uporabljeno kartušo z novo, ki je na voljo pri nas.

Pri zamenjavi kartuš, prosimo preverite velikost zračne blazine.

 • Za velikost S, M, L, XL ter Otroško L uporabite izključno kartušo 60cc
 • Za vse jakne uporabite kartušo 60cc.
 • Za velikost L-L(povečana) ali XL-L(povečana) uporabite izključno kartušo 100cc.
 • Za velikost Otroško S in Otroško M uporabite izključno kartušo 50cc.

KAJ MORAM STORITI PO SPROŽITVI ZRAČNE BLAZINE?

Zračna blazina se bo po približno 2 minutah samodejno izpraznila in pridobila svojo prvotno obliko. Pred ponovnim aktiviranjem sistema preverite, če je zračna blazina v dobrem stanju; brez lukenj, raztrganin, zaponke se ustrezno zapirajo, vsi šivi so celi. Če niste prepričani o stanju vaše zračne blazine, se lahko obrnete na trgovino Helajt za pregled in popravilo vašega izdelka.

ALI SE LAHKO MEHANSKA ZRAČNA BLAZINA SPROŽI NEHOTE, ČE SE POZABIM ODPETI?

Nenamerna sprožitev je izjemno redka. Vlečna sila potrebna za sprožitev zračne blazine znaša od 200N – 300N (20 – 30 kg), odvisno od velikosti. V kolikor se voznik pozabi odpeti, ko stopi z motorja, bo začutiti močno napetost na njegovem jopiču ali jakni, preden se zračna blazina dejansko sproži. Kot v avtomobilu, če si pozabite odpeti varnostni pas, ostanete ujeti. Dejstvo, da se pripnete in odpnete, postane navada in sčasoma se boste počutili »goli«, če boste vozili brez vaše zračne blazine.

ALI BO ZDRS PO CESTI POŠKODOVAL MOJO HELITE ZRAČNO BALZINO?

Helite uporablja najboljše materiale, primerne za motoriste, ki ponujajo odlično odpornost proti obrabi. Zračna blazina je integrirana v telovnik, jopič ali jakno in tako relativno dobro zaščita pred vsakršnim tveganjem obrabe.

Testi, izvedeni s strani neodvisnih institucij, kažejo, da lahko z istim telovnikom Helite pri 100 km/h padete 6 krat, preden je potrebno popravilo ali zamenjava le-tega.
V kolikor bi se zračna blazina med padcem raztrgala ali poškodovala, jo je mogoče enostavno servisirati pri Helite strokovnjakih in uporabiti ponovno.

KAJ JE RAZLIKA MED HELITE AIRNEST IN HELITE TURTLE TEHNOLOGIJO?

Turtle (želva) je inovacija podjetja Helite. Ta zračna blazina, opremljena z najboljšim SAS-TEC ščitnikom za hrbtenico, še bolj učinkovito zmanjšuje moč udarca kot prejšnji KNOX ščitnik za hrbtenico v Airnest zračni blazini. Ščitnik za hrbtenico so prestavili na vrh zračne blazine, namesto spodaj, kot pri sistemu Airnest. Silo udarca tako razprši SAS-TEC ščitnik,  ostalo pa se prenese na zračno blazino, tako še bolje absorbira udarce oz sile na telo.. Helite vedno išče načine izboljšanja tehnologije.

ALI JE ŠČITNIK ZA HRBTENICO (ŽELVA) ODSTRANLJIV?

Da, ščitnik za hrbtenico je snemljiv. Svetujemo vam, da odstranite Helite ščitnik za hrbtenico pri modelu Airnest, v kolikor imate bolj udobno oziroma boljšo hrbtno zaščito v vaši jakni. Nasprotno pa odsvetujemo odstranitev ščitnika za hrbtenico pri modelu Turtle, saj bi s tem odstranili izvrstno zaščito, katero nudi ta inovativna tehnologija.

ALI LAHKO NOSIM NAHRBTNIK ČEZ HELITE AIRBAG SISTEM?

Da, vendar je potrebno upoštevati, da manj, ko ima zračna blazina prostora, da se napihne, več je možnosti, da se zračna blazina ne sproži pravilno. V tem primeru svetujemo, da kadar imate nahrbtnik, naj bo le-ta nameščen ohlapno na vas. Zračna blazina mora imeti dovolj prostora, da se napihne.

KAKŠNA JE ŽIVLJENSKA DOBA CO2 KARTUŠE HELITE?

Garancija za CO2 kartuše je 10 let. Za pravilno delovanje zračne blazine, moramo kartušo pregledati vsaj 1 krat na leto. Odvjite kartušo za redni vizualni pregled (rja, korozija) in preverite težo. Primerjajte težo, ki je označena na kartuši; če je razlika več kot 3 g od navedene, moramo vložek zamenjati. Za 60cc bo teža je +/- 3g 182g. Treba jo je zamenjati tudi, če površina pokrova (del ki je vstavljen v mehanski sprožilec) kaže znake poškodbe ali rje. Sproženo (prazno) CO2 kartušo je treba zamenjati takoj! Nikakor se ne usesti na motor s prazno kartušo, saj v tem primeru niste zaščiteni.

KAKO ČISTITI HELITE TELOVNIK?

Poglejte si postopek v NAVODILIH.

KAKO ČISTITI HELITE TOURING IN VENTED JAKNO?

Poglejte si postopek v NAVODILIH.

4 LETNA GARANCIJA IZDELKA

Več o garanciji in registraciji izdelka na http://www.helite.si/registracija-izdelka/